Sprzęt gastronomiczny do chłodzenia oraz mrożenia produktów spożywczych jest niezbędny w każdym lokalu – barze czy restauracji. Dzięki tym urządzeniom można dłużej przechowywać żywność bez obaw o jej trwałość, świeżość i przydatność do spożycia. Trudno wyobrazić sobie prowadzenie lokalu bez takiego wyposażenia.’
Sprzęt do chłodzenia i przechowywania żywności w restauracji
Urządzenia gastronomiczne niezbędne do przechowywania i chłodzenia żywności w niskich temperaturach to m.in. szafa chłodnicza, komora mroźnicza, stoły chłodnicze i mroźnicze, bemar, lada czy witryna chłodnicza, a także chłodziarki do napojów, zamrażarki szokowe, witryny i nadstawki chłodnicze oraz zamrażarki skrzyniowe oraz konserwatory do lodów. Jak widać, oferta urządzeń jest bardzo szeroka i można bez problemu dopasować odpowiednie sprzęty oraz akcesoria do lokalu i potrzeb.
Sprzęt do chłodzenia i mrożenia – wybrane urządzenia
Szafa chłodnicza. Profesjonalne szafy chłodnicze to podstawowe wyposażenie restauracji, baru czy innego lokalu gastronomicznego, a także sklepów spożywczych. Zwykłe lodówki to za mało, nie spełnią zadania w profesjonalnym zastosowaniu. Do profesjonalnych lokali dobrym wyborem będzie wydajna szafa chłodnicza. W zależności od lokalu, jego wielkości i specyfiki, można znaleźć szafę odpowiednią pod względem pojemności oraz wydajności.
Witryna chłodnicza. Często na wyposażeniu lokali czy sklepów są witryny chłodnicze. Można je spotkać m.in. w restauracjach w miejscowościach nadmorskich. Będą znakomicie sprawdzać się do przechowywania konkretnej kategorii produktów. Witryna chłodnicza może też pełnić rolę ekspozycji i zachęcać do wybrania i zamówienia np. wybranej ryby albo deseru.
Szafa mroźnicza. Jak wskazuje sama nazwa, to urządzenie służy do mrożenia żywności, czyli utrzymuje produkty spożywcze w niższej temperaturze niż omówiona wyżej szafa chłodnicza. Dostępne są m.in. szafy 1-, 2-drzwiowe szafy, w tym m.in. podblatowe czy przeszklone, w obudowie ze stali nierdzewnej, piekarnicze, w technologii No Frost, z wymuszonym obiegiem powietrza. Dobierz szafę mroźniczą do swojego lokalu w zależności od jej pojemności, wydajności, klasy klimatycznej czy funkcji dodatkowych.
Stoły chłodnicze i mroźnicze. Służą do przygotowywania żywności oraz jej wygodnego, poręcznego przechowywania i eksponowania w obniżonej temperaturze. Blat pełni funkcję powierzchni roboczej. Stoły te są w standardzie GN 1/1, wykonane z wytrzymałej stali nierdzewnej. Do wyboru są różne modele stołów – m.in. 2- lub 3-drzwiowe, z szufladami, dodatkowo ze zlewem, zlew, nadstawkami na pojemniki i wiele innych.